AsystentPIT2018-12-28T07:43:52+00:00

Do czego służy Asystent PIT?

Program do rozliczania podatku Asystent PIT to łatwe narzędzie do wypełnienia i elektronicznego wysłania deklaracji podatkowej za rok 2018

Dlaczego Asystent PIT?

• Proste wypełnianie PIT bez znajomości formularzy i przepisów
  • Wydruk złożonej deklaracji i Urzędowego Poświadczenia Odbioru (UPO)
  • Zgodny z najnowszymi przepisami podatkowymi
  • Sam dokonuje obliczeń
  • Wyczulony na błędy
Program w przygotowaniu

Do czego służy Asystent PIT?

Dlaczego Asystent PIT?

• Proste wypełnianie PIT bez znajomości formularzy i przepisów
  • Wydruk złożonej deklaracji i Urzędowego Poświadczenia Odbioru (UPO)
  • Zgodny z najnowszymi przepisami podatkowymi
  • Sam dokonuje obliczeń
  • Wyczulony na błędy

Co zawiera Asystent PIT?

Program do rozliczania podatku Asystent PIT jest bezpłatny dla osób rozliczających własne zeznania roczne PIT lub zeznania osób bliskich.

Bezpłatna licencja pozwala na świadczenie usług nieodpłatnej pomocy w rozliczaniu rocznych zeznań PIT.

Jakiego jeszcze nie było! Odpowiedz na kilka prostych pytań i daj się poprowadzić kreatorowi zeznań podatkowych w programie Asystent PIT.

Mamy rok 2018. Naprawdę nie musisz zawracać sobie głowy przepisami, regulacjami i formularzami. Pozwól, niech Asystent zrobi to za Ciebie!

Nasz kreator pokrywa wszystkie możliwości rozliczania się jako pracownik, bezrobotny, a nawet właściciel firmy. Do wyboru rozliczenie wspólne z małżonkiem lub samodzielne. Kontrola wypełnianych pól i natychmiastowa reakcja na błędy.

Nie wypełniaj formularzy, teraz masz do tego Asystenta!

Wystarczy, że znasz miasto lub dzielnicę, w której chcesz rozliczyć swój podatek, resztę danych program podstawi za Ciebie!

Program Asystent PIT posiada ogólnopolską bazę urzędów skarbowych wraz z ich dokładnym adresem oraz numerami rachunków bankowych do ewentualnych dopłat podatkowych.

Pamiętasz, jak ostatnio ręcznie wypełniałeś deklarację do urzędu skarbowego? Wszyscy znamy dziesiątki rubryk i powielanie w nich informacji o mieście, gminie, powiecie i województwie.

Asystent PIT w swojej bazie danych ma zaimplementowane gotowe dane województw, powiatów i gmin.

Program Asystent PIT nie pozwoli Ci odliczyć więcej niż pozwalają przepisy.

Intuicyjny kreator zeznania podatkowego na formularzu PIT sam poprowadzi Cię przez zawiłości przepisów podatkowych – nie musisz się znać i wiedzieć, jakie odliczenie lub ulga Ci przysługuje.

Wystarczy, że w toku wypełniania deklaracji będziesz odpowiadał na proste pytania.

Cierpliwy i wyrozumiały urzędnik? Nawet jeśli istnieje, nie musisz go już szukać.

Asystent PIT posiada mnóstwo objaśnień i wskazówek do wypełnianych pól formularza. W miejscach, gdzie należy wpisać informacje samodzielnie, zawsze możesz liczyć na rzetelne wyjaśnienia pól formularza.

A gdybyś nie chciał ufać nam na słowo, sprawdź aktualne regulacje prawne.

W programie znajdziesz odnośniki do wiarygodnych źródeł, w których znajdziesz regulacje prawne dotyczące konkretnego zagadnienia.

Zrzuty ekranu

Do kiedy rozliczyć PIT za rok 2018?

Termin składania PIT- ów uzależniany jest od tego, jaki formularz będziemy składać

Dla większości podatników zatrudnionych w różnych firmach, przedsiębiorstwach czy organizacjach, a także zleceniobiorców za których zaliczki na podatek oblicza i odprowadza płatnik, zastosowanie ma PIT-37. Aby go wypełnić niezbędny jest PIT-11, który pracodawca ma obowiązek dostarczyć nam do 28 lutego 2019 roku.

Do 31 stycznia 2019 roku:

• PIT-16A (karta podatkowa)
  • PIT-19A (duchowni)
  • PIT-28/PIT-28S (ryczałt)

Do 30 kwietnia 2019 roku:

• PIT-36/PIT-36S (pozarolnicza działalność gospodarcza oraz działy specjalne produkcji rolnej opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, doliczanie dochodów małoletnich dzieci, dochody z zagranicy oraz dochody od których płatnik nie miał obowiązku pobierania podatku, obniżenie dochodów o straty z lat ubiegłych)
  • PIT-36L/PIT-36LS (pozarolnicza działalność gospodarcza i działy specjalne produkcji rolnej opodatkowane podatkiem liniowym)
  • PIT-39 (nieruchomości)
  • PIT-OP (oświadczenie emeryta / rencisty o przekazaniu 1% podatku dla OPP)

Od 15 lutego 30 kwietnia 2019 roku:

• PIT-37 (m.in. pracownicy etatowi, zleceniobiorcy, emeryci i renciści)
  • PIT-38 (papiery wartościowe lub udziały w spółkach)

Do 1 października 2019 roku (stosownie do postanowień Ordynacji podatkowej, jeżeli ostatni dzień terminu przypada na sobotę lub dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni dzień terminu uważa się następny dzień po dniu lub dniach wolnych od pracy):

• PIT-CFC (dochód z zagranicznej spółki kontrolowanej przez podatnika podatku dochodowego od osób fizycznych)
Program w przygotowaniu

Jak rozliczyć PIT za 2018 r.?

Dawniej:

Standardowo, zeznanie podatkowe za rok 2018 należy wypełnić na dedykowanym formularzu z urzędu skarbowego. Na podstawie dokumentu otrzymanego od pracodawcy, gdzie wymienione są przychody i zaliczki na podatek oraz składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, należy dokładnie obliczyć, wpisać, sprawdzić i uważać, aby nie popełnić błędu. Następnie wypełniony formularz należy złożyć w urzędzie skarbowym, w którym się rozliczamy. Jakiekolwiek nieścisłości związane z ręcznym wypełnieniem deklaracji skutkują wezwaniem do urzędu skarbowego i wyjaśnieniami lub korektą zeznania.

Teraz:

Możesz uniknąć drogi pod górę. Wypełnij zeznanie z Asystentem, który wybierze odpowiedni formularz, skoryguje błędy i zapewni poprawne wypełnienie deklaracji. Następnie wyśle Twoje zeznanie do urzędu przez Internet!

Kreator Asystenta poprowadzi Cię przez cały proces. Wystarczy, że będziesz podążał za instrukcjami.

Komu pomagamy?

My proponujemy, Ty decydujesz.

Wpisz DOWOLNY KRS lub wybierz jedną z proponowanych fundacji. Program NIE wymusza wyboru spośród podanych OPP.

Jesteśmy Non-Profit

Pomagamy w edukacji

Asystent PIT jest produktem Fundacji Nasza Szkoła

Fundacja Nasza Szkoła logo
Zobacz co robimy

Wiarygodny program

• Ponad 20 lat tworzenia programów do PIT

• Wyjaśnienia do pól formularzy

• Odnośniki do aktualnych aktów prawnych

• Całkowicie wolny od wirusów – zobacz wynik skanowania.

Chcesz złożyć korektę PIT za 2017 r?

Skorzystaj z intuicyjnego kreatora zeznania podatkowego w programie Asystent PIT 2017.

Wersja 2017 – Windows:

Pobierz program