Nie sposób byłoby Państwu pisać o wszystkim na bieżąco, co dzieje się w Katolickiej Szkole Podstawowej, którą wspieramy od lat, bo wówczas nie robilibyśmy nic innego 😉 Dlatego przygotowaliśmy kilka migawek o tym jak radzą sobie uczniowie w przeróżnych konkursach, zawodach i wyzwaniach naukowych. Dzieje się naprawdę wiele na różnych polach. Ci wspaniali młodzi ludzie to nasza przyszłość!

29.04.2024

Z wielką radością informujemy, że
Filip Stańczuk – uczeń klasy czwartej naszej KSP – zajął VIII miejsce (wśród chłopców do lat 11),
a Radosław Pytlak – uczeń klasy siódmej – był XVII (wśród chłopców do lat 13),
podczas Indywidualnych Mistrzostw Mazowsza Juniorów w szachach klasycznych na rok 2024,
które odbyły się w sobotę 27 kwietnia br. w Wąsewie.
Gratulujemy naszym szachistom, rodzicom i instruktorom z Klub Szachowy Skoczek Siedlce, w którym chłopcy trenują na co dzień.
28.04.2024

24 kwietnia w naszej szkole odbył się Szkolny Festiwal Nauki i Sztuki. W tym roku w związku z wypadającym 22 kwietnia Dniem Ziemi nasze działania opierały się o edukację ekologiczną i rozwijały nasze postawy dbałości i odpowiedzialności za środowisko naturalne. To dzień, w którym bardzo twórczo i naukowo spędziliśmy czas w szkole. Tego dnia zorganizowane zostały zajęcia, wykłady i warsztaty prowadzone zarówno przez osoby z zewnątrz jak i przez nauczycieli naszej szkoły, a także przez uczniów.
Dziękujemy naszym wspaniałym gościom – panu Piotrowi Horzeli i pani Reginie Sowińskiej – naszym gościom specjalnym oraz naszym wspaniałym nauczycielom.
22.04.2024
ŁUCJA GORZAŁA w MDC 2024🙂
Serdecznie gratulujemy!
ℹ️ W konkursie Uczniowie walczą o awans do prestiżowego półfinału, udział w wakacyjnych warsztatach Studia Artystycznego „Metro”, a także wspólne występy z artystami Teatru Studio Buffo. Podczas kilku miesięcy „zmagań” uczestnicy są oceniani przez szerokie grono pedagogów SPM z całego kraju oraz biorą udział w głosowaniu internautów (ranking udostępnień). Wykonania (również z poprzednich edycji) można oglądać na tej stronie, w zakładce „filmy”. Dla wielu Uczniów MDC jest przepustką do zaistnienia w świecie artystycznym 🙂
ℹ️ „Mikrofon dla Ciebie” w kazdym sezonie artystycznym jest również okazją do prezentacji wyników nauki w naszej Szkole. Nowo zdobyte umiejętności uczniów i emocje z nim związane to wrażenia bezcenne, a jednocześnie tak bardzo potrzebne w branży, w której młodzi „artyści” stawiają swoje pierwsze kroki. Co roku możecie obserwować wspaniałe debiuty, rozwój i nowe dokonania młodych ludzi. Cieszy nas, że konkurs stał się tak popularnym „medium”, a wspólne muzykowanie cieszy także dużą publiczność w Internecie.
22.04.2024
Otrzymaliśmy wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Języka Niemieckiego Sprachdoktor, który powstał m.in. z myślą o uczniach szkół podstawowych.
Z radością informujemy, że cała nasza dziesięcioosobowa drużyna wypadła znakomicie!
Kategoria uczniów klasa V:
Olga KRUPA zajęła 2 miejsce w Polsce!!! (1 w województwie mazowieckim) uzyskując 95% na poziomie klasy piątej, a Jakub HRYCIUK (85%) był 12 w kraju i 4 w województwie.
Kategoria uczniów klasa VI:
Jadwiga GROCHOWSKA spośród uczniów klas szóstych zajęła 15 miejsce w kraju, a 7 w województwie (80.5%).
Kategoria uczniów klasa VII:
Na poziomie klas siódmych Rozalia SADOWSKA JANIK zdobyła 3 miejsce w Polsce!!! (1 w województwie mazowieckim) uzyskując 87% poprawnych odpowiedzi.
Iwo KOMOR – 5 miejsce w kraju (2 w województwie mazowieckim i 83%)
Tymoteusz KRUPA – 7 miejsce w kraju (3 w województwie mazowieckim i 81%)
Antoni POSIADAŁA – 8 miejsce w kraju (4 w województwie mazowieckim i 80%)
Adam SZABELSKI – 14 miejsce w kraju (5 w województwie mazowieckim i 76,5%)
Benedykt MAZUR – 15 miejsce w kraju (6 w województwie mazowieckim i 76%)
Maria WIDEŃSKA – 18 miejsce w kraju (7 w województwie mazowieckim i 74%)
Gratulujemy naszym uczniom, pani Izie Chromik i Rodzicom.
Brawo!
Konkurs jest organizowany w ramach programu edukacyjnego Łowimy Talenty, który jest formą wsparcia szkół w zakresie odkrywania i rozwijania uzdolnień dzieci i młodzieży. Inicjatywa promuje talenty i osiągnięcia uczniów oraz pomaga im kształtować ważne kompetencje osobiste.
21.04.2024
Kolejny organizowany przez nas turniej szachowy zakończył się – jak uważamy – sukcesem.
Dziękujemy panu Konradowi Szczygłowi, głównemu sędziemu.
Dziękujemy panu Maciejowi Szczygłowi, sędziemu.
Dziękujemy panu Mariuszowi Trociowi, głównemu organizatorowi z ramienia KSP i UKS.
Dziękujemy KSz Hetman Krynka i Klub Szachowy Skoczek Siedlce za pomoc i wsparcie w organizacji turnieju.
Dziękujemy Radzie Rodziców przy KSP za wsparcie finansowe.
Dziękujemy Siedlce Miasto Przyjazne za wsparcie finansowe przeznaczone na nagrody dla uczestników.
Dziękujemy wszystkim 107 osobom, które wzięły udział w turnieju.
Dziękujemy rodzicom, opiekunom, instruktorom szachów, pracownikim niepedagogicznym KSP za obecność i pomoc.
👏💪♟🔥
Należy wspomnieć, że inicjatorem turnieju był nieodżałowany śp. Antoni Szczygieł, nasz nauczyciel – dusza człowiek. Czuć było bardzo Jego obecność pośród nas 😇 🙏
XI Otwarte Szachowe Mistrzostwa Katolickiej Szkoły Podstawowej im. Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki w Siedlcach uważamy za zamknięte. 👏🤗♟️🙏
Dziękujemy ❤️❤️❤️
17.04.2024
W minionym tygodniu odbyły się szkolne eliminacje do konkursu recytatorskiego im. Kornela Makuszyńskiego dla uczniów naszej placówki.
Jury wybrało laureatów w poszczególnych grupach wiekowych, którzy będą reprezentowali naszą szkołę podczas eliminacji miejskich konkursu zorganizowanego przez MOK w Siedlcach.
W najmłodszej grupie wiekowej klas I-III:
Zosia Wyszogrodzka
Łucja Gorzała
Kuba Serbista
W kategorii klas IV-VI:
Lenka Ornowska
Jula Krajewska
Antoś Sadowski
W najstarszej grupie wiekowej klas VII-VIII:
Natalka Głódź
Agatka Kowal
Maja Bondarczuk
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy odwagi i pięknej recytacji przygotowanych wierszy.
Zwycięzcom życzymy sukcesów w kolejnym etapie konkursu.
👍👏👏👏
Po więcej zapraszamy na facebook Katolickiej Szkoły Podstawowej w Siedlcach: